Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale vochtophoping in het weefsel. Dit houdt in dat u een verstoord evenwicht heeft tussen de aanvoer en afvoer van vocht. Hierdoor ontstaat een gevoel van spanning of stuwing van uw huid, pijnlijk en tintelend gevoel en toename van de omvang van het betreffende lichaamsdeel.

Enkele veel voorkomende vormen van oedeem zijn:

– lymfoedeem: na verwijdering van lymfklieren door een operatie of als complicatie van bestraling
– veneus oedeem: als gevolg van trombose of operatie van bloedvaten
– traumatisch oedeem: als gevolg van een ongeval
– primair lymfoedeem: is een aangeboren aandoening door onvoldoende aangelegd of niet goed functionerend lymfsysteem
– secundair lymfoedeem: beschadiging van lymfevaten door bijvoorbeeld een operatie
– tertiair oedeem: als gevolg van bestraling en/of chemotherapie of medicijnen
– lipoedeem: ongelijke vetverdeling over het lichaam, oorzaak is niet bekend

Het onderzoek

Als u zonder verwijzing van uw huisarts een afspraak bij ons maakt, dan doen wij eerst een screening. Wij spreken uw klachten en kijken of er een indicatie is voor oedeemtherapie. Indien niet, dan verwijzen wij u naar uw huisarts om met hem of haar uw klachten te bespreken. Indien er wel een indicatie is voor oedeemtherapie, dan volgt er een intake en onderzoek bij u. Hierbij worden aanvullende gegevens gevraagd en vindt er bij u een lichamelijk onderzoek plaats. Hierbij onderzoeken wij ook waardoor de klacht is ontstaan. Tevens kijken wij of u andere lichamelijke problemen heeft die toe te schrijven zijn aan uw klacht. Aan de hand van de uitkomsten, stellen wij samen met u een behandelplan op en geven u een prognose.

Indien uw huisarts of specialist u heeft doorverwezen naar ons, dan vindt er geen screening plaats.

De behandeling

Onze therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

Manuele lymfdrainage

Het gaat hier om een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van uw lymfestelsel.

Wij maken gebruik van bepaalde (specifieke) handgrepen waardoor het vocht verplaatst kan worden naar gebieden in uw lichaam waar het lymfesysteem nog in tact is zodat het daar vandaan in de circulatie/bloedsomloop kan worden opgenomen.

Oefentherapie

In veel gevallen kan door het oedeem er een bewegingsbeperking zijn ontstaan waardoor uw bewegingsomvang en uw spierkracht zijn afgenomen. Door oefeningen te doen, kunt u de functie van uw ledematen weer verbeteren. Daarbij maken we gebruik van de “spierpompfunctie ” van onze spieren. Dit is belangrijk voor het transport van oedeem.

Lymfetaping

Hierbij maken wij gebruik van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan uw onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van het lymfevocht bevorderd worden.

Ademtherapie

U kunt specifieke oefeningen doen met betrekking tot uw ademhaling waardoor de afvoer van (lymfe)vocht wordt verbeterd.

Voorlichting

Wij geven u informatie over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens begeleiden wij u in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.