McKenzie therapie

De McKenzie methode, ook wel Mechanische Diagnose en Therapie (MDT) genoemd, is een onderzoeks- en behandelmethode voor patiënten met klachten aan de wervelkolom en ledematen.
U kunt hierbij denken aan rug- en nekklachten waarbij er eventueel uitstralingspijn is naar het been en/of arm. Daarnaast kan het ook gaan om klachten aan de gewrichten zoals de schouder, pols, knie en enkel.

Het onderzoek

We beginnen met een uitgebreid onderzoek waarbij u aangeeft welke klachten u heeft.
Daarnaast laten wij u verschillende bewegingen veelvuldig doen waardoor wij kunnen achterhalen waar uw klachten ontstaan. Door verandering van uw houding of herhaling van bewegingen, verplaatsen pijnklachten zich vanuit het been of arm richting de wervelkolom. Dit is vaak de oorzaak van de pijn.
Uit dit onderzoek zal blijken of een behandeling met de McKenzie methode voor u de juiste behandeling is. Mocht dit niet het geval zijn, dan bespreken wij met u welke alternatieven mogelijk zijn.

De behandeling

Tijdens de therapie zullen wij u aangeven welke bewegingen u het beste kunt uitvoeren om uw klachten te verminderen en uiteindelijk dat de klachten verdwijnen. Daarnaast oefenen wij met u hoe u de juiste houdingen kunt aannemen. Hierbij moet u denken aan de juiste manier van lopen, zitten en tillen. U wordt op deze manier actief betrokken bij het behandelproces. U zult terugkerende symptomen sneller herkennen waardoor u meer controle hierover heeft.
Wij kunnen ook een aanvullende therapie geven in de vorm van manuele mobilisaties. Het mobiliseren heeft als doel om op de beste manier de bewegingsassen in gewrichten te vinden. Hierbij worden gewrichten niet geforceerd of gemanipuleerd. Hierbij ligt de nadruk op het wegnemen van de onderliggende oorzaak van uw klachten in de gehele bewegingsketen en niet alleen op het bestrijden van lokale symptomen.