Looptherapie bij claudicatio intermittens (etalagebenen)

Claudicatio intermittens (etalagebenen) wordt veroorzaakt door slagaderverkalking. Dit betekent een verstoorde doorbloeding als gevolg van vernauwingen of verstoppingen in de bloedvaten waardoor minder zuurstof naar de spieren wordt getransporteerd. Spieren hebben zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Zit de slagaderverkalking in uw benen dan krijgen de beenspieren te weinig zuurstof bij inspanningen zoals lopen, rennen en traplopen. Uw spieren verzuren en u krijgt krampachtige pijn in uw kuiten en benen. Indien u gezond eet, veel beweegt en niet rookt, heeft u minder kans op het ontwikkelen van slagaderverkalking.

Onze fysiotherapeut begeleidt u door middel van specifieke looptraining.

Het onderzoek

De huisarts of verwijzend vaatspecialist kan onderzoeken of de bloedvaten in je benen vernauwd en/of verstopt zijn. Daarna wordt u doorverwezen voor looptraining naar een geschoolde fysiotherapeut binnen het Chronisch Zorgnet. Dankzij deze behandeling is een operatie vaak niet meer nodig.

De behandeling

Gesuperviceerde (specifieke) looptraining leidt tot een toename van de loopafstand. Je krijgt een betere bloeddoorstroming door de geleverde inspanning, een betere stofwisseling en uithoudingsvermogen.

Bij de looptraining wordt gebruik gemaakt van de loopband. Er wordt ook gekeken naar de loopcoördinatie en het uitvoeren van begeleidende kracht- en balansoefeningen.

Daarnaast besteden wij ook aandacht aan een gezonde leefstijl waarbij gezond eten, medicatie, het stoppen met roken en zelfstandig trainen besproken wordt.

Looptraining samenvattend

  • Lopen helpt de pijnvrije afstand te vergroten
  • Hoe meer u loopt, hoe beter het is (vereist goede zelfdiscipline)
  • Het is belangrijk om door de pijngrens heen te lopen voor het beste resultaat
  • Roken heeft een negatief effect op het resultaat
  • Lopen leidt in de meeste gevallen tot betere resultaten op lange termijn dan dotteren