Dry Needling

Wij passen Dry Needling als behandeling toe als uw klachten heeft in het houdings- en bewegingsapparaat. Deze behandeling is zeer geschikt voor klachten bij sporters. Met Dry Needling worden spierverhardingen (myofasciale triggerpoints) ontspannen via het gericht prikken met een dunne naald binnen een spier. Het werkt direct op uw spieren en is geen ‘energie’-behandeling. U kunt deze methode op geen enkele wijze vergelijken met acupunctuur. Een spierverharding is een pijnlijke plek in een spier, die naast lokale drukpijn, ook vaak een herkenbare pijn op afstand kan veroorzaken. Dit is de reden dat u de pijn op een andere plaats voelt dan waar wij de oorzaak van deze pijn vaststellen.

Kenmerken van een spierverharding:
– pijn in een spier met of zonder uitstraling
– bewegingsbeperking en/ of stijfheid
– verminderde kracht in de spier
– reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien en koude handen

Hoe ontstaan spierverhardingen(triggerpoints)? 
– acuut: door een verkeerde beweging of een ongeluk
– chronisch: door langdurig een verkeerde beweging of overbelasting
– langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm-nek en/of schouder spieren (RSI/CANS)
– bij sporters beschadiging van weefsel bijvoorbeeld meniscusletsel of een hernia
– langdurige afwezigheid van beweging bijvoorbeeld door gips
– psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
– voetafwijkingen of verschil in beenlengte
– chronische infecties en allergieën

Het onderzoek

Wij zullen na een gesprek en onderzoek, uw klachten analyseren en met u bespreken. Daarna worden de spieren onderzocht die de pijn zouden kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar spierverhardingen die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.

De behandeling

De Dry Needling behandeling is gericht op het ontspannen van uw spieren. Wij prikken gericht met een dunne naald binnen een spier waardoor de spierverhardingen bij u worden losgemaakt en uw spieren zich ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat uw spier kort aanspant. Dit geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard gaan met wat lokale of uitstralende pijn. Daarna ontspant uw spier zich meestal direct. Het kan voorkomen dat u wat gaat zweten of dat u zich kortdurend naar of vermoeid voelt. Het beste kunt u dan even rusten. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden klachten zich dan ook uit naar andere spieren en langs de wervelkolom.