Bekkenfysiotherapie

De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij uw houding en beweging. Daarbij hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen of ze worden niet op het juiste moment goed gebruikt. Niet iedereen voelt deze spieren waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt. Wij kunnen u helpen de controle hierover te herwinnen. Wij behandelen zowel mannen als vrouwen met problemen in de lage rug, de buik, het bekken en de bekkenbodem.
Bekkenfysiotherapie kan ook van belang zijn bij de begeleiding rond operaties in het bekkengebied. Denk daarbij prostaat- en verzakkingsoperaties of na buikoperaties.

De bekkenbodem

De bekkenbodem bestaat uit willekeurige spieren die u bewust kunt aanspannen en ontspannen. De bekkenbodem ligt als een soort hangmat onder in ons bekken en sluit zo de onderzijde van uw bekken af.
Deze bekkenbodem heeft twee doorgangen bij de man (voor plasbuis en anus) en drie doorgangen bij de vrouw (voor plasbuis, schede en anus). Bij bewegingen als hoesten en lachen, neemt de druk in uw buik toe. De bekkenbodem heeft als taak om die druk op te vangen en zo uw organen op hun plaats te houden. Verder heeft de bekkenbodem een soort schuifdeurfunctie. Door te ontspannen kan men plassen, vrijen en ontlasten. Door aan te spannen kan urine en ontlasting opgehouden worden en de schede afgesloten.
De bekkenbodem, de blaas, de darmen en de schede liggen dicht bij elkaar. Daardoor kunnen niet alleen verschillende klachten tegelijk voorkomen, maar kan een probleem in het ene orgaan gevolgen hebben voor een ander orgaan. Bij klachten moet u denken aan problemen rondom plassen, ontlasten, verzakkingsklachten, seksuele klachten en klachten rondom de zwangerschap. Meer informatie over de deze klachten vindt u onder bekkenklachten. (link naar deze pagina)

Naast deze orgaan gerelateerde functies heeft de bekkenbodem ook een functie bij het stabiliseren van uw bekken en lage rug.

Het Onderzoek

Wij beginnen met een uitgebreide intake. Hierbij worden uw klachten besproken en geven wij u eerste adviezen. Ook krijgt u informatie over het onderzoek. Indien nodig, dan zal er een inwendig onderzoek plaatsvinden. Dit gebeurt in overleg met u en zal zelden tijdens het eerste contact zijn. Naar aanleiding van de intake en het onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. In sommige gevallen is het nodig om Myofeedback, Functionele Elektrostimulatie, een Rectale ballon of Pelottes in te zetten bij het onderzoek en de behandeling.

De Behandeling

Het doel van de behandeling is om de functie van uw bekkenbodem te verbeteren aangevuld met advies over ademhaling, houding- en beweging, vocht- en vezelintake, voeding en toiletgedrag.
Onze bekken fysiotherapeutische behandeling kent geen bijwerkingen en geeft u bovendien een betere uitgangspositie voor een vervolgbehandeling zoals een operatie. U speelt als patiënt een actieve rol waarbij uw eigen motivatie zeer belangrijk is.