Dry Needling

Wat is Dry Needling?
Dry Needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Deze behandeling is zeer geschikt voor klachten bij sporters. Met dry needling worden spierverhardingen (myofasciale triggerpoints) ontspannen, via het gericht prikken met een dunne naald binnen een spier. Het werkt direct op de spieren en is geen ‘energie’-behandeling. De methode is op geen enkele wijze te vergelijken met acupunctuur. Een spierverharding is een pijnlijke plek in een spier, die naast lokale drukpijn, ook vaak een herkenbare pijn op afstand kan veroorzaken. Dit is de reden dat u de pijn op een andere plaats voelt dan waar wij de oorzaak van deze pijn vaststellen.

Kenmerken van een spierverharding:
- pijn in een spier met of zonder uitstraling
- bewegingsbeperking en/ of stijfheid
- verminderde kracht in de spier
- reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien en koude handen

Het onderzoek
De fysiotherapeut zal na een gesprek en onderzoek, uw klachten analyseren en met u bespreken. Daarna worden de spieren onderzocht die de pijn zouden kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.

De behandeling
De behandeling is gericht op het ontspannen van de spieren d.m.v. dry needling. Via gericht aanprikken met een dunne naald worden de spierverhardingen losgemaakt en ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dit geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard gaan met wat lokale of uitstralende pijn. Daarna ontspant de spier meestal direct. Het kan voorkomen dat u wat gaat zweten of dat u zich kortdurend naar of vermoeid voelt. Het beste kunt u dan even rusten. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden klachten zich dan ook uit naar andere spieren en langs de wervelkolom.

 Hoe ontstaan spierverhardingen(triggerpoints)? 
- acuut: door een verkeerde beweging of een ongeluk
- chronisch: door langdurig een verkeerde beweging of overbelasting
- langdurige overbelasting van bv. arm-nek en/of schouder spieren (RSI/CANS)
- bij sporters beschadiging van weefsel bv meniscusletsel of een hernia
- langdurige afwezigheid van beweging bv door gips
- psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
- voetafwijkingen of verschil in beenlengte
- chronische infecties en allergieën

Meer informatie: www.dryneedling.nl

top

PRIVACY VERKLARING