CVA

CVA

Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks taalgebruik wordt een CVA ook een beroerte genoemd en is onder andere een hersenbloeding of herseninfarct.

Bij een CVA knapt een bloedvat in de hersenen (hersenbloeding) of raakt het verstopt (herseninfarct). In beide gevallen wordt de toevoer van bloed naar de hersenen verstoord. Daardoor krijgt het getroffen gedeelte van de hersenen te weinig zuurstof en raakt het beschadigd. Elk jaar worden in Nederland 41.000 mensen voor de eerste keer door een beroerte getroffen.

Een herseninfarct komt het meest voor in circa 85% van de gevallen gaat het om een verstopping in de bloedvaten door een propje, dichtslibbing of een combinatie daarvan. De gevolgen van een beroerte kunnen zeer ernstig zijn, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Lees hier meer over de gevolgen.

Het is belangrijk dat, wanneer een CVA vermoed of vastgesteld wordt dat een getroffene binnen 4 tot 4 1/2 uur naar een ziekenhuis met een zogenaamde Stroke-Unit wordt vervoerd. Indien men een CVA vermoedt of vaststelt dan dient men onmiddellijk 112 te bellen.

Te hoge bloeddruk is een van de belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van een beroerte. Maar ook een te hoog cholesterol gehalte, diabetes, overgewicht, boezemfibrilleren, onvoldoende lichaamsbeweging en roken zijn belangrijke risicofactoren. Verder zijn er erfelijke factoren waar men minder aan kan doen.

CVA patiënten worden veel door onze fysiotherapeuten gezien. Patiënten en de omgeving leren om te gaan met de, soms blijvende, beperkingen. Samen met de patiënt wordt er geoefend. Er wordt gewerkt aan een goede sta- en loopfunctie. Het terugwinnen van kracht en balans. Op die manier zijn patiënten weer zelfredzaam.

top

PRIVACY VERKLARING